Hubungi Kami
EN BM

MI UDANG

Mi Udang asalnya daripada pengaruh masakan masyarakat Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu. Kini hidangan ini terkenal dalam kalangan masyarakat tempatan.


Udang dijadikan sebagai bahan utama manakala mi diperbuat daripada tepung gandum. Bahan-bahan sampingan ialah kacang buncis, bawang merah, bawang putih, bawang kuning, pes cili, serta garam dan gula secukupnya. Cara penyediaan adalah seperti masakan spageti namun mi ini lebih berkuah dan rasanya manis disebabkan penggunaan udang dalam resipinya.

JKKN PERAK

Kompleks JKKN Perak,
Lot [email protected],
Jalan Carlwell, Off Jalan Raja Di Hilir,
30350 Ipoh Perak Darul RIidzuan.
Tel : 05-253 7001 Fax : 05-241 7017

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2020 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768