Hubungi Kami
EN BM

JANGEK

Jangek merujuk kepada masakan yang berasaskan kulit lembu terutama di bahagian tengkuk dan kaki. Cara menyediakannya ialah kulit lembu dibakar kemudian dikikis sehingga bersih. Selepas itu salai hingga kering. Sebelum dimasak rendam terlebih dahulu untuk melembutkan tekstur kulit berkenaan.

Bahan masakan ialah lada api, kunyit hidup dan bawang merah yang dikisar halus serta serai yang dititik. Campurkan Jangek dengan bahan kisar, santan pekat dan serai dan masak sehingga kuahnya pekat kemudian dihidangkan.

JKKN NEGERI SEMBILAN

Kompleks JKKN Negeri Sembilan,
Jalan Sungai Ujong,
70200 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 06-767 6793 Fax : 06-763 4417

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2020 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768