Hubungi Kami
EN BM

PENGANAN

Penganan, atau lebih dikenali sebagai Dodol, sering menjadi juadah utama pada musim perayaan. Makanan tradisi ini dihasilkan daripada campuran santan kelapa, tepung pulut, gula kabung, dan gula merah atau gula pasir.

Panaskan periuk dengan api perlahan. Masukkan santan dan kacau perlahan secara berterusan. Kemudian masukkan tepung pulut dan kacau. Seterusnya masukkan gula kabung dan gula merah atau gula pasir mengikut citarasa sendiri. Kacau berterusan sehingga pekat dan masak.

JKKN NEGERI SEMBILAN

Kompleks JKKN Negeri Sembilan,
Jalan Sungai Ujong,
70200 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 06-767 6793 Fax : 06-763 4417

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2020 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768