Hubungi Kami
EN BM

SAMBAL HITAM

Makanan tradisional negeri Pahang yang diwarisi sejak turun temurun ini telah menjadi identitI negeri kerana keistimewaannya yang tersendiri. Ramai yang berpendapat hanya mereka yang mahir sahaja mampu menghasilkan sambal hitam ini.

Selain belimbing hitam, bahan asas lain ialah cili padi, ikan bilis, bawang merah dan minyak masak. Cili padi ditumbuk bersama bawang dan ditumis dalam minyak masak sehingga naik baunya. Kemudian masukkan ikan bilis yang ditumbuk bersama belimbing hitam. Masak hingga sebati.

JKKN PAHANG

Kompleks JKKN Pahang,
Lot 57100, Jalan Tok Sisek,
25000 Kuantan, Pahang Darul Makmur.
Tel : 09-517 8466 Fax : 09-517 9466

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2020 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768