Hubungi Kami
EN BM

NASI KERABU

Keunikan Nasi Kerabu terletak pada bahan utamanya iaitu nasi yang berwarna kebiruan. Ini terhasil daripada kelopak bunga telang atau nama saintifiknya Clitoria Ternatea yang dimasak bersama nasi. Justru, terdapat pelbagai variasi nasi kerabu yang berdasarkan warnanya seperti Nasi Kerabu Kuning, Nasi Kerabu Putih, Nasi Kerabu Hitam dan Nasi Kerabu Biru.

Makanan tradisi ini biasanya dihidangkan bersama ikan kering, ayam goreng, daging bakar, telur masin, keropok, budu dan ulam-ulaman seperti kubis, timun, kacang panjang, daun kesum dan bunga kantan.

JKKN KELANTAN

Kompleks JKKN Kelantan,
Lot 1993, Seksyen 49, Tanjong Chat,
15200 Kota Bahru, Kelantan Darul Naim.
Tel : 09-741 7000 Fax : 09-741 7004

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2020 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768