Hubungi Kami
EN BM

UMAI

Umai adalah makanan tradisional kaum Melanau yang berasaskan ikan mentah (Umai Ikan) atau udang mentah (Umai Udang). Jenis-jenis ikan ialah seperti ikan parang, ikan bawal hitam, ikan yu atau ikan terubuk. Bahan utama disiang dan dibersihkan serta digaul bersama bawang merah, bawang besar, cili, jus limau, halia dan bahan-bahan sampingan yang lain mengikut citarasa sendiri.

JKKN SARAWAK

Tingkat 5, Bangunan Sultan Iskandar,
Jalan Simpang Tiga,

93000 Kuching, Sarawak.
Tel : 082-422 006/423 106 Fax : 082-244 394

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2020 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768