Hubungi Kami
EN BM

LATOK

Latok adalah rumpai laut, makanan tradisional suku kaum Bajau Laut yang mendiami pesisiran laut di daerah Semporna, Sabah. Rumpai laut ini dipercayai mempunyai khasiat tersendiri dan bermanfaat kepada penggemarnya. Antara khasiatnya ialah memberi awet muda, merawat kanser, memelihara kesihatan darah, tulang, otot dan fungsi saraf. Latok dimakan bersama nasi dan ikan yu panggang. Juga boleh dimakan mentah bersama perahan limau kasturi, cili padi dan kicap.

JKKN SABAH

Kompleks JKKN Sabah,
KM 4, Jalan Penampang,
88200 Kota Kinabalu, Sabah.
Tel : 088-237052 Fax : 088-242 052

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2020 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768