Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

ADAT RESAM DAN BUDAYA MASYARAKAT PATANI PENGKALAN HULU, PERAK: PERKAHWINAN

Adat perkahwinan dilakukan secara sederhana dan terbahagi kepada beberapa peringkat iaitu merisik, melamar, bernikah dan akhir sekali majlis bersanding. Pada hari persandingan keluarga pihak pengantin perempuan mengadakan kenduri kahwin di rumah mereka dan mengundang sanak saudara dan rakan-rakan.

Adat ini diakhiri dengan majlis menyambut menantu atau dalam dialek Patani jemput menantu, biasanya pada hari ketiga selepas kenduri kahwin. Acara ini diadakan di rumah pihak pengantin lelaki dengan pengantin perempuan datang bermalam di rumah tersebut. Pengantin perempuan dan ahli rombongan disajikan dengan pelbagai jenis makanan sebagai tanda rasminya hubungan kedua pengantin sebagai pasangan suami isteri.

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Perak

Jalan Caldwell, Off Jalan Raja Dihilir
30350 Ipoh, Perak
Tel : 05-2537001 / 05-2541027
Fax : 05-2417017

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768