Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

ADAT RESAM DAN BUDAYA MASYARAKAT CINA: PERKAHWINAN - MEMINANG

PERINGKAT MEMINANG

Setelah pihak lelaki berpuas hati dengan latar belakang keluarga pihak perempuan, dan begitu juga sebaliknya, maka adat meminang akan dijalankan. Wakil dipilih untuk berkunjung ke rumah si gadis bagi membincangkan perkara-perkara berkaitan perkahwinan. Ibu pengantin perempuan pula akan berbincang dengan wakil tersebut berkenaan jumlah mas kahwin, peruntukan meja dalam jamuan makan dan memilih hari yang paling sesuai. Pihak lelaki tidak akan tawar menawar kerana bimbang akan menjatuhkan maruah pihak perempuan.

Segala ketetapan yang telah dipersetujui diberitahu kepada ibu bapa pihak lelaki yang akan berbincang dengan anaknya untuk menyediakan segala permintaan pihak perempuan. Adat bertunang akan dijalankan setelah si lelaki dan si gadis saling mengenal dan bersetuju untuk berkahwin.

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Selangor

Lot 22.2 Tingkat 22, Wisma MBSA,
Persiaran Perbandaran,
40000 Shah Alam Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-5510 2664
Fax : 03-5510 2839

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768