Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

ADAT RESAM DAN BUDAYA MASYARAKAT CINA: SELEPAS KELAHIRAN - BERPANTANG

PENGENALAN

Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama 40 hari. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya, bertujuan untuk mengelakkan perut bayi dimasuki angin dan untuk mengeringkan tali pusat.

Bayi yang baru lahir selalu diperhatikan bentuk fizikalnya oleh orang-orang tua. Mereka mengaitkan telinga yang lebar dan tebal sebagai bakal menjalani kehidupan yang kaya. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bahawa anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan, manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup kurang baik. Mereka juga mempercayai sekiranya terdapat lebih daripada satu pusar di atas kepala, bayi akan menjadi nakal dan tidak mendengar kata.

Daripada segi pemakanan masyarakat Cina menggunakan sejenis arak dalam masakan yang dibuat daripada beras yang diperam. Arak tersebut dicampur ke dalam adunan ayam, halia dan lada, kemudian ayam digoreng. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin di samping menguatkan tenaga.

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Selangor

Lot 22.2 Tingkat 22, Wisma MBSA,
Persiaran Perbandaran,
40000 Shah Alam Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-5510 2664
Fax : 03-5510 2839

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768