Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

ADAT RESAM DAN BUDAYA MASYARAKAT MAH MERI KELAHIRAN: MEMBERI NAMA

Bayi diberikan nama, dengan kebenaran ibu bapa, selepas selamat dilahirkan. Biasanya nama bayi berdasarkan nama pokok, tumbuh-tumbuhan, ikan atau tempat yang dekat dengan bayi ketika dilahirkan. Adakalanya nama bayi yang diberi tidak sesuai menyebabkan bayi akan jatuh sakit. Jika ini berlaku ibu bapa tadi menjualkan bayi mereka kepada ibu bapa barunya. Dipercayai penyakit bayi adalah disebabkan ketidaksesuaian antara bayi dan ibunya. Setelah bayaran dibuat kepada ibu bapa baru ibu bapa kandung pulang ke rumah. Bagaimanapun, tidak lama selepas itu ibu bapa baru menyerahkan kembali bayi tersebut kepada ibu bapa kandungnya.

Jamuan kecil-kecilan dibuat semasa pertukaran nama bayi tersebut. Kadangkala pulut kuning diberi kepada jiran. Bidan pula menjalankan upacara pembersihan yang menyerupai adat menepung tawar dalam kalangan masyarakat Melayu supaya bayi berada dalam keadaan selamat dan sihat.

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Selangor

Lot 22.2 Tingkat 22, Wisma MBSA,
Persiaran Perbandaran,
40000 Shah Alam Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-5510 2664
Fax : 03-5510 2839

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768