Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

CENDOL SAGU RUMBIA

Cendol Sagu Rumbia adalah minuman manisan daripada tepung sagu rumbia, tepung beras, gula merah, santan dan air secukupnya.

Tepung sagu rumbia dicampurkan dengan tepung beras mengikut sukatan, dan dibancuh dengan air kemudian dimasak dan dikacau hingga likat. Selepas itu dimasukkan ke dalam acuan cendol dan dilenyek hingga jatuh ke dalam bekas yang berisi air. Cendol dibasuh dan ditos airnya, dihidang dengan dicampur kuah gula merah dan santan.

Tekstur cendolnya yang lebih kenyal dan aromanya yang unik merupakan tarikan kepada sesiapa sahaja yang belum pernah mencubanya. Pembuatan cendol sagu rumbia juga adalah agak rumit,  kerana tidak ramai yang mahir dalam proses pembuatannya.

JKKN NEGERI SEMBILAN

Kompleks JKKN Negeri Sembilan,
Jalan Sungai Ujong,
70200 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 06-767 6793 Fax : 06-763 4417

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768