Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

IKAN PATIN TEMPOYAK

Masakan ini sangat popular terutama di daerah Temerloh, Pahang. Bahan utama ialah ikan patin yang dimasak bersama tempoyak, yang diperbuat daripada isi buah durian yang diasingkan bijinya, ditambah sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian.

Bahan-bahan lain ialah cili, daun kesum, bawang besar, kunyit, garam dan gula secukup rasa. Untuk penyediaannya tumbuk kesemua bahan sampai lumat, kecuali ikan, tempoyak dan daun kesum. Kemudian masukkan ke dalam periuk, tambahkan air, tempoyak, garam dan gula secukupnya. Akhir sekali masukkan ikan patin dan biarkan sehingga mendidih dan masak.

JKKN PAHANG

Kompleks JKKN Pahang,
Lot 57100, Jalan Tok Sisek,
25000 Kuantan, Pahang Darul Makmur.
Tel : 09-517 8466 Fax : 09-517 9466

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768