Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

IKAN SINGGANG

'Singgang' merujuk kepada masakan yang berkuah dan kurang minyak makan, justeru baik untuk kesihatan Biasanya bahan asas ialah ikan tongkol namun tidak tertakluk kepada satu jenis ikan sahaja. Bahan asas yang lain adalah sotong, ketam, ayam atau daging lembu. Bahan-bahan lain adalah cili padi, bawang merah, bawang puth, halia, lengkuas, kunyit hidup, asam keping dan bendi.

Tumis kesemua bahan, kecuali ikan, bendi dan cili api, sehingga wangi kemudian masukkan air yang kuantitinya mengikut kuantiti ikan. Setelah mendidih masukkan ikan. Akhir sekali masukkan bendi serta cili api dan garam mengikut citarasa masing-masing. Kacau perlahan sehingga ikan masak.

JKKN TERENGGANU

Kompleks JKKN Kuala Terengganu, 
20400 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman.
Tel : 09 617 8831 Fax : 09 617 8832

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768