Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

ADAT RESAM DAN BUDAYA MASYARAKAT MELAYU: ADAT BERMADAH

PENGENALAN

Bagi masyarakat Kelantan, Bermadah membawa maksud menjemput atau mempersilakan, dan dilaksana apabila kedua ibubapa berhasrat mengadakan majlis kenduri perkahwinan anak mereka. Masyarakat Kelantan menggelarkan adat ini sebagai padah. Undangan lebih dikenali sebagai Walimatul Urus Perkahwinan. Kini, undangan juga dikenali sebagai Majlis Kesyukuran.

Proses bermula dengan menempah kad undangan berdasarkan bilangan yang akan diundang. Kebiasaannya keluarga terdekat diundang secara lisan. Setelah kad siap ibubapa bakal kedua pengantin bertandang dari rumah ke rumah untuk menyampai hajat tersebut. Kadangkala para penduduk di kampung sebelah turut diundang bergantung pada saiz kenduri yang bakal diadakan itu.

Jabatan Kebudayaan Dan Kesenian Negara, Kelantan

Kompleks JKKN Kelantan,
Lot 1993, Seksyen 49, Tanjong Chat,
15200 Kota Bahru, Kelantan Darul Naim.
Tel : 09 741 7000
Faks : 09 741 7004

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768