Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

ADAT RESAM DAN BUDAYA MASYARAKAT MELAYU: ADAT MENYAMBUT MENANTU PEREMPUAN

PENGENALAN

Adat menyambut menantu bertujuan menjamin dan memastikan hubungan silaturrahim antara keluarga kedua-dua pengantin terjalin dengan eratnya. Adat ini masih diamalkan sehingga kini.

Istilah menyambut menantu bermaksud membawa atau mengalu-alukan kedatangan pengantin perempuan, mana-mana yang bersesuaian. Adat ini pada umumnya dilaksanakan secara tertutup selaras dengan ajaran Islam, dan hanya melibatkan ahli keluarga terdekat sahaja. Majlis bermula dengan acara kesyukuran bacaan doa diikuti dengan jamuan makan tanpa majlis persandingan besar-besaran.

Adat ini diadakan dua atau tiga hari selepas persandingan yang berlangsung di rumah pengantin perempuan. Pihak pengantin perempuan menghantar kedua-dua pengantin ke rumah pengantin lelaki diiringi oleh waris-waris terdekat serta orang kampung. Acara menghantar ini dipanggil blarok, manakala di pihak pengantin lelaki dipanggil menyambut menantu.

Jabatan Kebudayaan Dan Kesenian Negara, Kelantan

Kompleks JKKN Kelantan,
Lot 1993, Seksyen 49, Tanjong Chat,
15200 Kota Bahru, Kelantan Darul Naim.
Tel : 09 741 7000
Faks : 09 741 7004

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2021 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768