Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

LAKSA SARAWAK

Laksa Sarawak sangat terkenal di Sarawak. Keunikannya terletak pada rempah khas laksa yang tidak terdapat pada sajian laksa di negeri lain. Selain rempah ini bahan-bahan asas ialah bihun, isi ayam yang telah dimasak, tauhu goreng, telur dadar, tauge, cendawan hitam, udang, telur rebus serta limau kasturi. Kuahnya diperbuat daripada campuran sambal belacan, santan, jus asam jawa, bawang putih, lengkuas dan serai.

Didihkan dua liter air bersama rempah laksa dan serai yang diketuk. Masukkan udang, santan, garam dan gula, serta sebatikan rasa. Sediakan mangkuk, masukkan bihun dan bahan-bahan laksa di atasnya. Lengkapkan dengan kuah laksa dan sambal belacan serta jus limau kasturi.

JKKN SARAWAK

Tingkat 5, Bangunan Sultan Iskandar,
Jalan Simpang Tiga,

93000 Kuching, Sarawak.
Tel : 082-422 006/423 106 Fax : 082-244 394

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768