Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

TARIAN UMANG-UMANG TINTING

Tarian umang-umang tinting berasal daripada suku kaum brunei dari kampong bongawan, papar sabah.Umang-umang tinting pada asalnya adalah senuah lagu yang dicipta sempena menyambut kelahiran dan hanya ditarikan oleh keluarga sahaja. Asalnya gerak ini berasaskan maju dan mundur seperti gerakan umang-umang (siput) yang berada dipersisiran pantai. Umang-umang tinting diolah oleh En.Timbang bin Itam yang berasal dari kampong biau bongawan dan diterima oleh masyarakat setempat.


Alat muzik yang digunakan untuk tarian jipin brunei ialah seperti gambus,rebana atau kompang,gong,biola dan telutuk (bamboo yg diketuk) Suku kaum brunei tidak menetapkan apa-apa warna sebagai simbolik suku kaum tersebut malah kepelbagaian,warna,kecantikan dan keceriaan menjadi pilihan.

UNIVERSITI MALAYSIA SABAH (UMS)KOTA KINABALU,SABAH

Kompleks JKKN Sabah,

KM.4, Jalan Penampang,

88200 Kota Kinabalu.

Tel : 088-237 052/051

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2021 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768