Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

CARI CUCU

Halaman rumah atau kawasan lapang adalah gelanggang yang sering digunakan untuk permainan ini. Kanak-kanak lelaki dan perempuan menggemari permainan ini dan mereka memainkannya bersama-sama. Tiada had bilangan pemain malah lebih ramai pemain lebih menyeronokkan. Alatan yang diperlukan ialah sebatang kayu sebagai tongkat dan sehelai sapu tangan atau kain untuk menutup mata.

Sebelum memulakan permainan seorang pemain diperlukan untuk memegang peranan sebagai 'nenek'. Pemain untuk peranan ini ditentukan melalui kaedah undian lai lai li tam plong dan kaedah wan to som. Pemain yang kalah dalam undian ini mengambil peranan sebagai 'nenek'. Pemain lain pula berperanan sebagai 'cucu'. Pemain yang berperanan sebagai 'nenek' mesti menutup mata dengan sehelai kain atau sapu tangan agar ia tidak dapat melihat 'cucu-cucunya'. 'Nenek' diberikan sebatang tongkat, dan dengan mata tertutup, seolah-olah 'nenek buta' yang berjalan keseorangan dan menyanyi mencari 'cucu-cucunya'. 

Nyanyian 'Nenek':

"Nenek-nenek si bongkok tiga
Siang malam asyik berjaga
Mencari cucu di mana ada
Nenek nak kahwin dengan anak raja."
Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768