Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

SUSUN SELIPAR

Cara dan teknik bermain permainan ini hampir sama dengan permainan Baling Tin cuma berbeza daripada segi alatan yang digunakan sahaja.

Para pemain hendaklah memilih ahli kumpulan masing-masing untuk membentuk dua kumpulan. Tiada cara khusus bagi menentukan pemilihan ahli kumpulan. Setiap kumpulan terdiri daripada dua hingga lima orang pemain ataupun lebih. Biasanya bilangan ahli kumpulan juga saiz fizikal setiap pemain adalah seimbang. Tiada tempoh masa yang ditetapkan untuk bermain.

Setiap pemain dibenarkan membuat tiga kali lontaran bola ke arah susunan selipar. Jika pemain pertama tidak berjaya menjatuhkan kesemua selipar maka pemain kedua mengambil alih giliran melontar untuk menjatuhkan baki selipar yang ada. Sekiranya semua pemain gagal menjatuhkan kesemua selipar maka kumpulan kedua mengambil alih untuk membuat balingan bola. Pasukan yang memperoleh jumlah mata paling banyak mengikut kiraan bilangan selipar yang dijatuhkan dikira sebagai pemenang.Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768