Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

TUMUTU

Umumnya permainan tradisional kaum KadazanDusun ini adalah gabungan kemahiran dan ketangkasan memproses padi secara tradisional. Ia memperlihatkan keunikan dan keindahan budaya dalam memproses padi selepas dituai sehingga menjadi beras yang sedia untuk dimasak.

Terdapat tiga peringkat dalam permainan ini, dimulakan dengan mengasingkan biji padi daripada tangkai dengan cara memijak yakni " mengoggik" tangkai-tangkai padi. Kemudian " mengatap" yang menguji kemahiran mengasingkan padi daripada hampas menggunakan " raya' atau bakul. Peringkat terakhir ialah " monutu' atau 'moniri' yakni kemahiran mengasingkan beras daripada kulit padi dengan menggunakan lesung dan " tolu" yakni alu.


JKKN SABAH

JKKN SABAH
Kompleks JKKN Sabah, KM 4 Jalan Penampang,
88200 Kota Kinabalu, Sabah.
Tel : 088-237052 Fax : 088-242 052

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768