Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

Odou Bakanjar

Pesta Odou Bakanjar adalah pesta yang telah diusahakan oleh Persatuan Kebudayaan Tatana Sabah (STCA) bagai mewujudkan satu sambutan atau pesta bagi mengumpulkan semua etnik Dusun Tatana yang pada masa kini mengamalkan pelbagai kepercayaan dan agama.


Pesta ini biasanya diadakan ketika hari-hari peryaan seperti ketika sambutan tahun Tahun Batu Cina kerana pada masa ini kebanyakkan keluarga etnik Dusun Tatana ramai yang balik kampung bercuti dan berkumpul ramai-ramai.


Pelbagai aktiviti akan dijalankan ketika sambutan pesta ini yang mana ianya banyak memaparkan atau menonjolkan kebudayaan etnik Dusun Tatana seperti dari segi makanan, minuman, tarian dan lain-lain lagi.


Antara tujuan utama Pesta Odou Bakanjar ini diperkenalkan adalah:


    1. Mengeratkan hubungan etnik Dusun Tatana dengan etnik lain.


    2. Memelihara budaya Dusun Tatana.


    3. Agar generasi muda Dusun Tatana kenali kebudayaan mereka.


    4. Agar etnik Dusun Tatana lebih dikenali masyarakat. 


    5. Jadikan budaya Dusun Tatana aset pelancongan negara.


Tempat Pelaksanaan : Kuala Penyu, Sabah


Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah

Jalan Tunku Abdul Rahman

Pusat Bandar Kota Kinabalu

88000 Kota Kinabalu, Sabah

Tel: 088-268 863/879

E-mel: [email protected]Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768