Hubungi Kami

Pemetaan Budaya

EN BM

ADAT RESAM DAN BUDAYA MASYARAKAT CINA PERANAKAN DI PULAU PINANG: MAJLIS PERKAHWINAN

Majlis perkahwinan Cina Peranakan banyak mengetengahkan tradisi warisan kaum Cina yang berwarna-warni yang menyerupai adat istiadat masyarakat Melayu.

Adat termasuk penggunaan tepak sireh yang melambangkan kesucian bakal pengantin wanita, serta mas kahwin yang perlu diserahkan kepada ibu bapa bakal pengantin wanita sebagai tanda penghargaan atas kesuciannya yang dijaga rapi. Turut menjadi adat ialah pertukaran cincin kedua-dua mempelai, hadiahatau hantaran, penggunaan bunga rampai dan setanggi. Majlis juga diserikan dengan lagu Dondang Sayang dalam Bahasa Melayu dan ditarikan oleh para hadirin ketika jamuan.

Upacara perkahwinan bagi golongan berada Cina Peranakan ini berturut-turut, manakala golongan biasa pula meraikannya pada hari pertama dan hari ke12 sahaja.

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Pulau Pinang

Kompleks Pustaka Warisan Seni,
Lot No.2180 Lintan P.Ramlee,
Off Jalan P.Ramlee,

104600 Pulau Pinang.
Tel : 04 281 7791/7792
Faks : 04 281 7781

Artikel Berkaitan

Penafian:

Pihak Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Paparan terbaik menggunakan IE versi 8.0 ke atas & Firefox 3.0 ke atas dengan resolusi minima 1024 x 768