Contact Us

Pemetaan Budaya

EN BM

Odou Bakanjar

Pesta Odou Bakanjar adalah pesta yang telah diusahakan oleh Persatuan Kebudayaan Tatana Sabah (STCA) bagai mewujudkan satu sambutan atau pesta bagi mengumpulkan semua etnik Dusun Tatana yang pada masa kini mengamalkan pelbagai kepercayaan dan agama.


Pesta ini biasanya diadakan ketika hari-hari peryaan seperti ketika sambutan tahun Tahun Batu Cina kerana pada masa ini kebanyakkan keluarga etnik Dusun Tatana ramai yang balik kampung bercuti dan berkumpul ramai-ramai.


Pelbagai aktiviti akan dijalankan ketika sambutan pesta ini yang mana ianya banyak memaparkan atau menonjolkan kebudayaan etnik Dusun Tatana seperti dari segi makanan, minuman, tarian dan lain-lain lagi.


Antara tujuan utama Pesta Odou Bakanjar ini diperkenalkan adalah:


    1. Mengeratkan hubungan etnik Dusun Tatana dengan etnik lain.


    2. Memelihara budaya Dusun Tatana.


    3. Agar generasi muda Dusun Tatana kenali kebudayaan mereka.


    4. Agar etnik Dusun Tatana lebih dikenali masyarakat. 


    5. Jadikan budaya Dusun Tatana aset pelancongan negara.


Tempat Pelaksanaan : Kuala Penyu, Sabah

Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah

Jalan Tunku Abdul Rahman

Pusat Bandar Kota Kinabalu

88000 Kota Kinabalu, Sabah

Tel: 088-268 863/879

E-mel: [email protected]Disclaimer:

The Government of Malaysia and National Department for Culture and Arts shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website. Copyright © 2022 National Department For Culture And Arts. Best viewed using IE 8.0 or later & Firefox 3.0 or later with minimum resolution of 1024 x 768