➭ Ditulis Oleh : 
admin
➭ Kategori :

eSPKWS Kementerian Pendidikan Malaysia Online

Dikeluarkan Pada : 
December 18, 2022

espkws online merupakan Sistem Perakuanan Kumpulan Wang Sekolah yang diwujudkan oleh kementerian pendidikna malaysia bagi memudahkan sekolah desuluruh Malaysia menyusun atur akaun kewangan dengan lebih cekap dan efektif.

Dengan hanya menggunakan espkws login iaitu di https://spkws.moe.gov.my/login.php sahaja pihak sekolah boleh mengurus dan menyelenggara sistem perakaunan sekolah dengan lebih berkesan.

eSPKWS

espkws baru adalah versi kedua yang dikeluarkan oleh espkws kpm setelah versi pertama pada tahun 2011 dahulu.

Kelebihan utama menggunakan sistem espkws online ini adalah ianya dapat mengurangkan kerja pembantu tadbir disekolah, dapat menyediakan resit serta baucer dengan mudah, laporan penyata kewangan, kunci kira kiranjuga senang dijana terus dengan sistem espkws yang dibamgunkna oleh kpm ini.

Terdapat 15 modul dan 3 kategori pengguna yang ada dalam sistem espkws login. Antara modul yang disediakan adalah pentadbir sistem, carian, permulaan, terimaan, daftar bil, bayaran, deposit, panjar wang runcit, pindah peruntukan, penutupan, penyesuaian bank, abt/abb, laporan, pelarasan, dan laporan esekutif.

Tiga kategori yang ada adalah pentadbir sistem, pengurusan, dan operasi. Operasi melibatkan pengurusn sekolah dan pembantu pentadbir.

Sebarang masalah berkaitan sistem, anda boleh rujuk helpdesk di espkws@moe.gov.my.


January 25, 2023
BAP 2023 Cara Tuntut Bantuan Awal Persekolahan RM150 DISNI!!

Bantuan awal persekolahan BAP merupakan bantuan RM150 yang akan diberikan terus kepada murid oleh pihak sekolah masing-masing. BAP diberikan adalah bertujuan bagi meringakan beban perbelanjaan anak-anak yang masih bersekolah dimana beban tersrbut ditangung oleh ibu bapa atau penjaga di awal tahun amnya. Pembayaran secara one-off sebanyak RM150 disalurlan kepada semua murid bermula dari Tahun 1 […]

Read More
January 17, 2023
Sumbangan Tunai Rahmah STR 2023 - Semak Disini

Sumbangan Tunai Rahmah STR merupakan penjenamaan semula BKM yang lepas yamg diumukan oleh Perdana Menteri Malaysia dalam program tunai bantuan untuk b40 dan kebawah. Menurut perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim penjenamaan semula bantuan ini selaras dengan konsep 'payung rahmah' sebagai induk kepada bantuan-bantuan lain selepas ini. BTR ke STR Sebenarnya? Pada mulanya kami anggap […]

Read More
January 16, 2023
RASMI : Semak Sekarang! Bantuan Tunai Rakyat 2023 Sudah Di Kreditkan

Goods news untuk harini, umum kita ketahui Bantuan Tunai Rakyat akam dikreditkan kepada akaun penerima bermula bulan Januari 2023. Rata-rata penerima bantuan sebelum ini menunggu tarikh bilakah duit btr akam dkreditkan. Namun, ada berita gembira sejak malam tadi di laman sosial facebook ada yang berkongsi duit bantuan telah pun masuk ke akuan. Duit Bantuan BTR […]

Read More
™Trademark ©Copyright 2023 All rights reserved
Privacy Policy | Terms & Conditions | Cookies ConsentContact Us
Disclaimer: Legal information is not legal advice, read the disclaimer.