➭ Ditulis Oleh : 
admin
➭ Kategori :

Sumbangan Tunai Rahmah STR 2023 - Semak Disini

Dikeluarkan Pada : 
January 17, 2023

Sumbangan Tunai Rahmah STR merupakan penjenamaan semula BKM yang lepas yamg diumukan oleh Perdana Menteri Malaysia dalam program tunai bantuan untuk b40 dan kebawah.

Menurut perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim penjenamaan semula bantuan ini selaras dengan konsep 'payung rahmah' sebagai induk kepada bantuan-bantuan lain selepas ini.

BTR ke STR Sebenarnya?

Pada mulanya kami anggap bantuan ini dijenamakan sebagai bantuan tunai rakyat btr, namun nama yang diberikan untuk menggantilan bkm adalah STR iaitu Sumbangan Tunai Rakyat.

Walaubagaimanapun, mungkin juga btr akan dilaksanakan dalam bentuk pakej yang lain dimasa akan datang? kita tunggu pengumuman dalam bajet 2023 yang akan dibentangkan fabruari ini.

Bayaran Fasa 1 STR

Bayaran fasa 1 sumbangan tunai rakyat str akan disalurkan kepada 8.7 juta golongan b40 dengan nilai 1.6bilion ringgit.

Penerima isi rumah akan menerima sebanyak RM300 dan warga emas dan bujang akan menerima RM100 untuk fasa 1 STR ini.

Penerima Pendalaman, Sabah & Sarawak

Bagi penerima dari pendalaman, sabah dan sarawak juga akan menerim apada tarikh yang sama. Penerima Sumbangan Tunai Rakyat yang tiada akaun bank boleh buat penuanian di Bank Simpanam Nasional (BSN) mulai 17 Januari 2023.

Semakan str 2023

Semakan status sumbangan tunai rahmah boleh dibuat di portal BANTUAN.HASIL sebelum anda membuat penuaian di akaun masing-masing untuk elakkan situasi sama ada ada dapat atau tidak.

Untuk dapatkan kemaskini harian berkaitan bantuan anda boleh join group whatsapp kami Info Bantuan Malaysia, group ini terhad sahaja disebabkan whatsapps ada kuota limit members.

Semoga bantuan STR dan apa jua bantuan yang anda dapat sedikit sebanyak dapat meringankan beban bulanan anda.

🔗Sumber Asal : Bantuantunai.hasil.gov.my

January 25, 2023
BAP 2023 Cara Tuntut Bantuan Awal Persekolahan RM150 DISNI!!

Bantuan awal persekolahan BAP merupakan bantuan RM150 yang akan diberikan terus kepada murid oleh pihak sekolah masing-masing. BAP diberikan adalah bertujuan bagi meringakan beban perbelanjaan anak-anak yang masih bersekolah dimana beban tersrbut ditangung oleh ibu bapa atau penjaga di awal tahun amnya. Pembayaran secara one-off sebanyak RM150 disalurlan kepada semua murid bermula dari Tahun 1 […]

Read More
January 17, 2023
Sumbangan Tunai Rahmah STR 2023 - Semak Disini

Sumbangan Tunai Rahmah STR merupakan penjenamaan semula BKM yang lepas yamg diumukan oleh Perdana Menteri Malaysia dalam program tunai bantuan untuk b40 dan kebawah. Menurut perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim penjenamaan semula bantuan ini selaras dengan konsep 'payung rahmah' sebagai induk kepada bantuan-bantuan lain selepas ini. BTR ke STR Sebenarnya? Pada mulanya kami anggap […]

Read More
January 16, 2023
RASMI : Semak Sekarang! Bantuan Tunai Rakyat 2023 Sudah Di Kreditkan

Goods news untuk harini, umum kita ketahui Bantuan Tunai Rakyat akam dikreditkan kepada akaun penerima bermula bulan Januari 2023. Rata-rata penerima bantuan sebelum ini menunggu tarikh bilakah duit btr akam dkreditkan. Namun, ada berita gembira sejak malam tadi di laman sosial facebook ada yang berkongsi duit bantuan telah pun masuk ke akuan. Duit Bantuan BTR […]

Read More