➭ Ditulis Oleh : 
admin
➭ Kategori :

Semak Hari Ini! Jadual Lengkap Bayaran Bantuan Tunai Rakyat 2023 Fasa 1

Dikeluarkan Pada : 
January 13, 2023

Umum kita ketahui pada sesi mesyuarat penggal pertama parlimen ke 15 dewan rakyat pada 20 disember tahun lalu, Perdana Menteri telah mengumunkan Bantuan Tunai Rakyat BTR 2023 dimana bantuan tersebut diawalkan pada "Januari 2023".

Ringkasan BTR 2023

Kerajaan dengan pimpinan perdana menteri sebelum ini ada melaksanakan skim bantuan yang dikenali sebagai BSH, BKM, BPN, BPR. Untuk kali ini singkatan bantuan adalah BTR iaitu (Bantuan Tunai Rakyat).

Bantuan dalam bentuk tunai yang dilaksanakan oleh kerajaan terdahulu akan diteruskan dan bentuk BTR ini dan berita baiknya akan diawalkan pembayaranya dari jadual asal pada bulan mac atas sebab mengambil kira bebanan rakyat pada musim tengkujuh.

Notis LHDN Berkaitan Bantuan Tunai Rakyat 2023

Untuk mengsahihkan lagi berita berkaitan BTR ini. Lembaga Hasil Dalam Negeri yang bertindak sebagai badan yang menyalurkan bantuan-bantuan kerajaan sebelum ini telah mengeluarkan notis berkaitan ini dalam kolum "berita terkini" mereka.

Kenyataan notis tersebut lebih terarah kepada bila tarikh btr 2023 disalurkan dan ianya tertakluk kepasa kementerian kewamgan (mof) dari semasa ke semasa

Notis LHDN BTR

Tarikh Bayaran BTR 2023

Bayaran Fasa 1 dengan ketua isi rumah akan menerima sebanyak RM300 manakala individu bujang akan menerima RM100 pada Bulan JANUARI 2023. Fasa berikutnya belum diumukan secara rasmi lagi oleh pihak kerajaan.

Tarikh berapa haribulan untuk bayaran itu dikreditkan masih belum ada pengumuman baik dari LHDN mahupun MOF, jika ada info dari individu tak bertanggungjawab bagi hari dan tarikh sekian-sekian yg specific, jangan mudah percaya, semak dahulu pada medium rasmi kerajaan untuk elak anda beratur sia-sia di mesin atm nanti.

Juga diingatkan jika anda perlukan ""Update Terkini" berkaitan BTR 2023, anda boleh terus join grup wasap "Info Bantuan Malaysia" untuk kami salurkan berita sahih dan terkini untuk anda.


January 25, 2023
BAP 2023 Cara Tuntut Bantuan Awal Persekolahan RM150 DISNI!!

Bantuan awal persekolahan BAP merupakan bantuan RM150 yang akan diberikan terus kepada murid oleh pihak sekolah masing-masing. BAP diberikan adalah bertujuan bagi meringakan beban perbelanjaan anak-anak yang masih bersekolah dimana beban tersrbut ditangung oleh ibu bapa atau penjaga di awal tahun amnya. Pembayaran secara one-off sebanyak RM150 disalurlan kepada semua murid bermula dari Tahun 1 […]

Read More
January 17, 2023
Sumbangan Tunai Rahmah STR 2023 - Semak Disini

Sumbangan Tunai Rahmah STR merupakan penjenamaan semula BKM yang lepas yamg diumukan oleh Perdana Menteri Malaysia dalam program tunai bantuan untuk b40 dan kebawah. Menurut perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim penjenamaan semula bantuan ini selaras dengan konsep 'payung rahmah' sebagai induk kepada bantuan-bantuan lain selepas ini. BTR ke STR Sebenarnya? Pada mulanya kami anggap […]

Read More
January 16, 2023
RASMI : Semak Sekarang! Bantuan Tunai Rakyat 2023 Sudah Di Kreditkan

Goods news untuk harini, umum kita ketahui Bantuan Tunai Rakyat akam dikreditkan kepada akaun penerima bermula bulan Januari 2023. Rata-rata penerima bantuan sebelum ini menunggu tarikh bilakah duit btr akam dkreditkan. Namun, ada berita gembira sejak malam tadi di laman sosial facebook ada yang berkongsi duit bantuan telah pun masuk ke akuan. Duit Bantuan BTR […]

Read More
™Trademark ©Copyright 2023 All rights reserved
Privacy Policy | Terms & Conditions | Cookies ConsentContact Us
Disclaimer: Legal information is not legal advice, read the disclaimer.