➭ Ditulis Oleh : 
admin
➭ Kategori :

Semak Hari Ini! Jadual Lengkap Bayaran Bantuan Tunai Rakyat 2023 Fasa 1

Dikeluarkan Pada : 
January 13, 2023

Umum kita ketahui pada sesi mesyuarat penggal pertama parlimen ke 15 dewan rakyat pada 20 disember tahun lalu, Perdana Menteri telah mengumunkan Bantuan Tunai Rakyat BTR 2023 dimana bantuan tersebut diawalkan pada "Januari 2023".

Ringkasan BTR 2023

Kerajaan dengan pimpinan perdana menteri sebelum ini ada melaksanakan skim bantuan yang dikenali sebagai BSH, BKM, BPN, BPR. Untuk kali ini singkatan bantuan adalah BTR iaitu (Bantuan Tunai Rakyat).

Bantuan dalam bentuk tunai yang dilaksanakan oleh kerajaan terdahulu akan diteruskan dan bentuk BTR ini dan berita baiknya akan diawalkan pembayaranya dari jadual asal pada bulan mac atas sebab mengambil kira bebanan rakyat pada musim tengkujuh.

Notis LHDN Berkaitan Bantuan Tunai Rakyat 2023

Untuk mengsahihkan lagi berita berkaitan BTR ini. Lembaga Hasil Dalam Negeri yang bertindak sebagai badan yang menyalurkan bantuan-bantuan kerajaan sebelum ini telah mengeluarkan notis berkaitan ini dalam kolum "berita terkini" mereka.

Kenyataan notis tersebut lebih terarah kepada bila tarikh btr 2023 disalurkan dan ianya tertakluk kepasa kementerian kewamgan (mof) dari semasa ke semasa

Notis LHDN BTR

Tarikh Bayaran BTR 2023

Bayaran Fasa 1 dengan ketua isi rumah akan menerima sebanyak RM300 manakala individu bujang akan menerima RM100 pada Bulan JANUARI 2023. Fasa berikutnya belum diumukan secara rasmi lagi oleh pihak kerajaan.

Tarikh berapa haribulan untuk bayaran itu dikreditkan masih belum ada pengumuman baik dari LHDN mahupun MOF, jika ada info dari individu tak bertanggungjawab bagi hari dan tarikh sekian-sekian yg specific, jangan mudah percaya, semak dahulu pada medium rasmi kerajaan untuk elak anda beratur sia-sia di mesin atm nanti.

Juga diingatkan jika anda perlukan ""Update Terkini" berkaitan BTR 2023, anda boleh terus join grup wasap "Info Bantuan Malaysia" untuk kami salurkan berita sahih dan terkini untuk anda.


March 4, 2023
[TERKINI] Jumlah Dividen KWSP 2022 Untuk Pencarum

Harini ini Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengumumkan agihan ... Read more

Read More
March 2, 2023
[RASMI] KEMASKINI & Pendafataran Baru STR 2023

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) telah diperkenalkan Perdana Menteri Datuk Seri ... Read more

Read More
February 27, 2023
[TERKINI] Senarai Bantuan Tentang KWSP Dalam Bajet 2023 - Baca Sini!!

Kerajaan Perpaduan menunaikan janjinya apabila mengumumkan beberapa inisiatif baharu selain ... Read more

Read More
™Trademark ©Copyright 2023 All rights reserved
Privacy Policy | Terms & Conditions | Cookies ConsentContact Us
Disclaimer: Legal information is not legal advice, read the disclaimer.